Den ofarliga kopparspiralen har gjort mig utmattad

 
Det finns en Facebookgrupp som hetter Kopparförgiftning, med eller utan kopparspiral. Den har ca 2500 medlemmar. De flesta har använt kopparspiral och blivit sjuka av kopparn. Det är helt sjukt när jag tänker på det. Vi blir rekommenderade att inte dricka varmvattnet i kranen, varför? Jo, för att värme utlöser koppar ur ledningarna. Och man vet att koppar inte är bra för kroppen. Sur miljö, ph under 8 gör också att kopparen börjar utsöndras.
Man slutade att laga mat i kopparkärl för att man ansåg att folk blev dumma av det. 2009 gjordes en studie där man mätte olika markörer för oxidativ stress och leverskada. I denna studie använde kvinnorna den nya typen av kopparspiral med större kopparyta än den gamla, ungefär dubbelt så mycket som innan. Resultatet blev att inte bara kopparnivån var högre, även markörerna för oxidativ stress och leverskada ökade.  Studien rekommenderade utifrån detta att kopparspiral inte används längre än 2 år i följd.
På mödravården säger man att man kan ha spiralen i 5 år, sen ska man byta till en ny spiral. Vilket vid bytet innebär att kopparhalten blir högre. Det var vid byte till ny spiral som jag och främst min väninna började ana oråd. Min kropp stötte först ut den nya spiralen, satte in en ny, och den stannade kvar, tyvärr. Efter det började många fler problem att tillstötas. Ont i höfterna, typ foglossningssmärtor, särskilt när jag tränade. Vid denna tidpunkt körde jag 3-5 Zumbapass i veckan. Nu kör jag 0, eftersom jag får "hangover" i en vecka efteråt och inte orkar annat än att vila. 
Jag kan också bocka av de allra flesta symptom som de andra 2500 personerna i Koppargruppen anger. Några av dem är: utmattning, spända muskler, håravfall, lågt järnvärde, darrkänsla i bröstet. Bröst som var så spända att de inte gick att nudda. Dessa fyra sistnämnda ändrades verkligen snabbt efter uttag av spiralen.
 
Mycket informativ sida finns här om symptom för kopparöverskott.
 
Jag har också gått igenom tarmundersökning, eftersom det varit indikationer på att allt inte står rätt till där. Jag är fortfarande otroligt känslig för vad jag äter, och får avstå gluten, ris helst, jag sväller upp, helst potatis, jag sväller upp som en ballong. Eller annat som inte är snällt mot magen. Vilket jag inte alltid vet i förväg. 
Livsmedelsverket skriver om koppar och att just tarmarna kan påverkas, ändå var det inte någon som såg samband mellan kopparspiral och mina problem med magen och tarm. 
 
Så, alltså, man ska inte dricka varmt vatten ur kopparledningarna, och vara noga med att spola ur kranen ordentligt, enligt Livsmedelsverket. Lågt PH gör att koppar utlöses. Men, man kan sätta in en kopparspiral i en sur och varm miljö i fem år, för att sedan byta till en spiral med mer kopparhalt än den utnötta, UTAN att det ska påverka personen som har den i kroppen.
Logiken där, någon som fattar??
 
Läkare tror inte på min berättelse. Barnmorskan däremot hade själv upplevt att hon var påverkad av spiralen, överdrivet mycket svampinfektioner i underlivet. Som försvann efter uttag. Har också hört fler som blivit av med svamp direkt efter uttag, trots att det av de flesta man frågar inte har något samband. 
 
Jag kan själv också notera att mina höfter och mage är slankare nu snart ett år efter jag tog ut spiralen, trots att jag då, för 1,5 år sen tränade mycket. Jag tror att kopparen börjat försvinna ur min kropp, att det som lagrats i fettvävnad för att skydda min lever från överbelastning av kopparn, stuvat in den i fett istället, nu börjar sakteliga försvinna. Dock är jag fortfarande utmattad, orkar väldigt lite, igår möte ett par timmar, efter det behöver jag två timmars eftermiddagssömn. Jag är ju inte något småbarn! Borde klara att vara vaken en hel dag, trots att jag träffat en människa, suttit och samtalat i ett par timmar, ute, delvis för att ugnen gjorde för mycket oljud som jag inte pallade med, en modern ugn! 
 
Jag är otroligt besviken på att riskerna med kopparspiralen inte tas upp. Och att kunskapen inte finns. Javisst, det är andra faktorer som också stressat min kropp, men jag är övertygad om att jag klarat den stressen bättre, om det inte vore för kopparöverskottet i min kropp.
 
 
Jag skriver om detta, utlämnar min egen historia, i hopp om att hjälpa någon. Jag tror inte att vi som påverkats kommer att få upprättelse för våra förlorade år, eller ekonomiproblemen som blir följd av lång sjukskrivning. Jag är tacksam för att jag hade en vän, som öppnade mina ögon, och att jag är på väg mot bättring. Som hjälpt mig att balansera upp kopparen i kroppen. Ann-Catherine är kostrådgivare bosatt i Krylbo, och kan också hjälpa dig med din kost.
Lena Winroth är en annan expert inom området.
Allt hänger ihop "Hjärnan skickar ut signalen ”trött” när den, nervsystemet eller kroppen är överbelastad."
säger Anna Halén. Och nog vore det konstigt om liv-modern var särkopplad till resten av vår kvinnokropp? 
 
 
Andra preventivmedel då? De hormoner som "är så lite" som man får höra på mödravården. De gjorde att jag svimmade, blödde hela tiden mm. Så nejtack, jag avstår. Och du, om du lider av något som du känner att det kanske beror på något annat, prova att googla på engelska, det finns mer information att hitta så. Det finns en app som heter Natural Cycles, den eller lär dig din egen kropp, vi är fertila max 5 dagar i månaden.
Lista på symptom orsakad av spiral kan du hitta här
Såg förresten att det börjats sälja stekpanna i koppar. Tips, köp inte den! 
 
OM DU MISSTÄNKER BIVERKNINGAR på något läkemedel, eller hjälpmedel, anmäl till Läkemedelsverket! Man behöver inte vara säker på att det är biverkningar ens för att anmäla. Om flera anmäler samma symtom måste de till slut kolla upp. Finns inga rapporter om biverkningar så kommer ingen förändring ske. Tack vare denna Facebookgrupp så har vi nu lyckats få Läkemedelsverket att behöva göra en utredning.
Be din läkare/ barnmorska anmäla biverkningar, väger tyngre än privatpersoner. Tyvärr är vi många som inte fått igenom detta..
 
 
Jag har också sparat på denna sida länkar till alternativ hälsoinformation. 
 
 
 Av: Sofie Broström
 
 
 

Back to basic är framtiden

Vi är i en övergångstid, där vi nu håller på att lära oss igen om vår uråldriga kunskap. Vi vet redan vad det är vi behöver, fast det har glömts bort, då kommersialismen och vitt socker varit det som styrt oss. Ja alltså, pengar och tomma kalorier, som mättar snabbt, ger snabb tillfredsställelse, men fortsätter ge oss en tom känsla i magen efteråt. Som vi kanske försöker däva med ännu mer av kommers, och mer socker, och har blivit som ett snabbt snurrande hjul där fler och fler inte orkar hålla uppe hastigheten, utan ramlar ur, utmattade. Prestation, vi är inte någon om vi inte presterar, som genererar pengar.
Nej nu tror jag den är här, förändringens vind. Jag känner att den börjat blåsa. Lyssnade på Lisa Ekdahls sommarprat, och hon med många andra bekräftar den, jag ser den överallt. Den växande yogakulturen, vårt behov av ett inre djup, en annan förståelse. Behov av att komma tillbaka till det enkla. Ta av skorna och sätta ned fötterna i gräset, känna naturens kraft strämma upp genom vaderna och skänka kroppen precis den energi som vi behöver för att finna ro, glädje och levnadskraft.
Vilken energi vår kropp behöver få via mat för att vi ska må bra. Vi klarar inte gifterna som den snabbväxande, näringsfattiga, vinstgivande maten ger oss. Vi behöver näring för våra kroppar. En bil funkar inte med fel bensin, en kropp funkar inte med fel bränsle. Många har kanske insett, men vet inte hur, och vi blir förvirrade, vad ska man äta, är vi lurade än en gång med människor som vill tjäna pengar?  
Den är stark förändringens vind, men det tar tid att vända, och motståndet ser vi i former av personer och organsiationer. Det tar emot att se förändring ske. Men vem kan leva utan vatten, ingen kan leva på olja i längden.
 
Vi måste nu koppla upp oss, mot naturen, och med hjälpas åt att sprida den kunskap som ska ut. Vi behöver lära oss igen, vad vi ska äta, om vår inre läkningsförmåga, och naturens och vårt ekosystem, att vi behöver naturen, vårt sociala behov, att tillhöra ett samhälle. Vad vi faktiskt behöver för att må bra. För att höra ihop som människor. Alla vi, levande varelser på jorden, i samklang och harmoni.
 
Egentligen är det ju inte nytt, utan det är precis det som vi vet, fast som förnekat. Barn vet mer än vi vuxna som förträngt. Barnen kan.. Lyssna på dem. Lyssna på din egen inre kraft som har visdomen om vad som är bäst för dig och universum. Alltet, helheten. Våra behov. Vi behöver och är kärlek, det kan vi endast få genom förening, inte i pengar. Lyssna. Din kropp kan. Lyssna vad den har att säga. Hör naturen kalla dig ut i skogen för rekreation och energi. 
 
Att jorda sig:
 
  • När jag lägger mig platt på backen, utan underlag, så rinner stress och oro av mig. Solen ger mig energi. Till och med den vanliga sjukvården vet att naturen ger energi. Vet den att det är biokemi? Att vi laddas av marken. 
  • Plattor istället för altan. Jag var verkligen för att vi skulle ha plattor istället för altan. Jag förstår nu varför. Jag behöver energin från marken.
  • Barnen vet att man ska ta av sig skorna, och vara nära marken. Dom kan, och vet vad som är bäst. Läs här om hur kroppen reagerar av att gå barfota. Gratis behandling av fria radikaler, och elektroner för att neutralisera våra kroppar.
 
Följ med på min resa, jag håller på att lära mig för fullt, tack vare, eller på grund av utmattning. 
 
Av: Sofie 

På Ekenäs kvarn hamnade jag idag

Foto från Ekenäs kvarn, Sörmland 
 
Nu var det ett tag sedan jag satt mig ned för att skriva. Dock så brukar jag varje kväll ha genomgång i huvet med dagens händelser, och oftast då kommer saker som jag skulle vilja skriva om. Men, dagen efter så är det som bortblåst om jag inte gjort anteckningar. Ska ta och lägga ett anteckningsblock vid sängen igen.
 
Idag har jag provat något väldigt, väldigt starkt. Verkligen en speciell upplevelse som nog mer bör erfaras än läsas i ord. Min sambo hade bokat in mig på hemlig aktivitet, bara imorse fick jag veta var jag skulle. Ekenäs Kvarn, i Sörmland. Där var jag inbokad på yoga och Gongbad. Ja, kanske du som jag inte riktigt har koll på vad det sistnämnda är? Jag fick lära mig idag att det var healing via vibrationer av trummor, tror jag man kan beskriva det som. Vibrationerna av trummorna påverkade kroppen på ett plan som bara måste upplevas! Att man kan ligga typ blixt stilla i två timmar på ett hårt trägolv måste innebära att man är starkt påverkad, ( ja alltså inte drogad). Alla deltagare låg helt stilla. Första gången jag upplevde trans. För det måste har varit trans jag hamnade i!
 
Dagen var väldigt fin, och det var helt klart värt att åka den långa vägen dit. Ekenäs Kvarn var en väldigt speciell plats, Sara hade verkligen skapat en speciell miljö där, mitt ute i ingenstans lyckades hon locka många besökare till de aktiviteter och hennes Kafé. Sérgios band, Stockholm Lisboa brukar spela där varje år, men jag har inte varit med dem när de är på turné. 
Jag laddade ned ett par Sommarpratare som underhållning för resan. Lyssnade bland andra på Linnéa Claesson, henne skulle jag gärna skänka ett Nobelpris eller två, vilken otrolig människa, vilken styrka, snabb att finna sig, och sånt civilkurage. 
 
Medan jag var ute på tur gjorde Sérgio klart det sista som han under lång tid nu jobbat på, att den nya versionen av hemsidan ska bli klar. Kvällar, helger och semestrar har han suttit och knappat på att den skulle bli klar. Här är den nu, sofiesrenting.com, version 2017. Inte så perfekt som vi helst av allt vill ha den, men gångbar. Good enough får man visst lära sig att acceptera.