Frihet och kreativitet!


 
Vaknade pigg idag, så himla skönt att känna energi! Det verkar gett lite resultat med några dagars intensivt slöande.
Idag är jag och provbor en lägenhet i Parede på Lissabonkusten, så himla härligt att ha havet aldeles utanför fönstret. Det är busväder och regnet slår mot fönstret och det är vågigt. Och så vackert! Så skönt att vara här helt själv. När jag kom kändes det först tomt och ödsligt efter att ha varit ompysslad i flera dagar med full service. Men när jag tog fram staffliet, satte på lite latinomusik i öronen, först några med lite mer fart, och sen fado för rätt stämning :) Jag slås av vilken energi det ger, att bara vara med mig själv. Även om jag jobbar själv hemma så är det inte så ofta jag känner denna frihet. Med företag, barn och hus så är det så många måsten och borden, ( vilket lett till var jag är nu också förstås), jag har väntat till jag är klar tills jag kan koppla av, och göra något kreativt, men när tvätthögarna är avverkade och barnen i säng, då har jag ju varit alltför trött för att orka skapa och hämta energi. Tänk vilken dålig taktik egentligen!
 
Men senaste tiden har jag ju blivit tvungen att göra sånt, vilket ju är toppen, men himla svårt att lära om också, jag har ju tränat i 11 år nu på att vara tillgänglig mamma. Så jag får väl inte ha för höga krav på mig heller. 
Hursomhelst så njuter jag nu av mig själv, i en superfin lägenhet med full havsutsikt. Några ljus på bordet, och framförallt, mitt staffli! Är så glad att jag tog med mig det hit. 
Hoppas du också njuter av din tid, just nu vad du än gör.
Kram!
 

En räddande ängel!

Jag har sån himla tur som har en vän, kollega och klippa som räddar mig, om och om igen! 
 
Ann-Catherine har själv varit utmattad och gått kurs. Och också lärt sig att leva med att inte orka med lika mycket som innan hon blev utmattad. Även idag, 10 år efter måste hon planera sin tid väl. Och påminna sig. Och jag är så tacksam för hennes hjälp när det blir kaos i mitt huvud, eftersom hon både känner mig som person, och hon har verktyg att komma vidare. 
Som jag skrev om igår att jag kört fast. Jag kör fast för att jag tror att jag ska orka som förut, men det är ju ett faktum att jag inte gör det. Och jag kom inte själv på hur jag skulle komma ur. Så efter att ha pratat med henne en stund idag så fick jag några verktyg hur jag ska tänka, och när hon säger det så är det är ju så logiskt! Eftersom jag inte orkar jobba heldag, då kan jag ju bara räkna med 3-4 timmars arbetsdag totalt. Och så är det ju, jag bara glömmer bort, att jag ju bara orkar en stund, det blir automatiskt att jag däckar. Men att planera med det som faktum är inte det lättaste. Jag glömmer bort det hela tiden, sen blir jag förvånad när jag inte orkar. Som i måndags, då jobbade jag mellan 12-17, sen är jag helt slut i två dagar efter. Bara måste vila då. Ett sant tecken att jag är för trött är att när jag ska meditera ( som jag gör nästan varje dag nu) somnar nästan på en gång. 
 
Satt här med mina små lappar jag rivit till för att försöka få någon reda i oredan av planering, tänkte jag skulle försöka få in dem i min kalender. Men det är ju för mycket, jag hinner inte. Räkna med tre timmars arbetstid per dag, sen vila/ fylla på resten av den dagen. Och vilodagar 2 minst per vecka, utan något jobb alls. Hur långt kommer jag då? Om jag skulle åka till Algarve för husesyn så inser jag ju det nu, det är ju därför det inte funkar, köra ned tar ju 3 timmar ca och det är ju all min ork för den dagen. Så det funkar ju inte att åka ned om jag tänker göra annat också. Jag måste välja/ prioritera. 
Sen får jag också räkna med att det "kostar" energi att vara social med mina svärföräldrar som jag nu bor hos. Hur lätt är det att räkna på liksom! De är ju superfina, men att socialisera är i min kondition påfrestande, hur mycket jag än inte vill erkänna det. Men jag märker ju det, jag blir supertrött av det och tappar fokus. 
 
Här är min kom ihåg lista från samtalet;
Hur mycket tid tar det? Räkna också resetid, att köra i Portugal är inte att vila.
Vad blir följden av att jag gör det? ( Förtjänst etc.)
Vad händer om jag inte gör det? ( Förlust ekonomiskt kanske eller annan påföjd.)
Hur mycket energi tar varje grej.
Tänk energidoser. Att träffa nya människor kan vara otroligt energikrävande för mig som hämtar energi i ensamhet. En timme träffa människor kan kosta tre timmar energi, ( beroende på hur mycket folk det är tex.
Tidssätt efter hur stor energidos som går åt.
 
Nu blev det så att jag hänger kvar häruppe runt Oeiras/ Lissabon och jag måste nog eftersom jag är inne i en svacka med lite energi lägga ned och skriva upp projekten för senare bruk, jag klarar inte flera
grejer nu. 
 
 
Idag hjälpte jag till med styling av en lägenhet här i Oeiras som är för uthyrning. Grovjobb som målning etc var redan fixat, men själva slutfixet behövdes få till. Jag är ledsen att jag inte fotade innan för det blev stor skillnad av att flytta om lite, skala av. Så här såg det ut efter jag gjort vad som kundes göras idag. På söndag kommer det att vara färdigt, ny matta ska köpas bland annat.
 
 
 
 
 

Jag har kört fast

Denna vecka är jag i Portugal igen. Fick ett huserbjudande jag inte kunde motstå och tänkte att jag har lite ork att åka och titta på det, och så tänkte jag att när jag ändå är där kan jag ju ändå kolla lite fler med en gång. Trodde att jag skulle orka lite till. Började rodda i det, fick samtidigt fler erbjudanden om bostäder. Och vips så var to-do-listan rätt lång. Och då när det blev för många punkter, då har jag svårt att sortera ut, vad är viktigast, och vad ska jag prioritera. Sen går huvet i spinn på de frågorna och det blir inte något alls gjort. Det är bara att inse, än är det ett tag kvar till jag är frisk. Och att först tanka energi fortfarande står kvar som dagordning, troligen now and forever, bara jag lär mig det. Idag har jag just inte gjort något alls, ätit, uträttat ett litet ärende,
( hämtat mitt staffli och dukar) sovit, skulle meditera men som vanligt när jag är för trött somnar jag istället. Väldigt skönt i solen på en inglasad på balkong med fönstret öppet så jag har tankat d-vitamin under tiden. Får nog nöja mig med att invänta energi igen. Måla, glömma måsten och lugna ned sinnet, då kommer nog energin igen. För annars verkar jag vara bra på att stressa upp mig på det som jag inte orkar och borde göra. Vilket inte är en lösning alls. 
 
Kan varmt rekommendera Anna-Lena Mellbloms meditationinspelningar. Hon har väldigt behaglig röst. Jag lyssnar via Storytel, men det finns andra vägar att få dem nedladdade, hon finns också på youtube har jag sett. Jag växlar lite mellan olika teman som hon har. De har verkligen varit en räddning många gånger att varva ned. När huvet är alltför trött för något alls, och också för att ladda även innan tröttheten ramlat ned över mig.
 
Passade också på att fota två målningar som står i garaget sen sist jag var här nede. 
 
 
 Är inte helt färdig med dessa, några detaljer ska fixas, men de är lite väl stora att köra runt. Har upptäckt att mitt favoritformat på dukar är stort format. Inte så transportvänligt :).