Gå på lina

 
Att vara utmattad är liksom att gå på lina, en balansgång för att hålla sig på linan. Från början var det svårare, nu börjar jag ha lite koll på hur jag klarar att gå. Men det är inte lätt avvägning alla gånger. Vad ger energi, vad klarar jag, och vad kommer det att kosta. Alltså hur kommer jag att må efteråt. Jag känner ganska bra nu ändå när det säger stopp, ( om jag jämför med för ett år sedan) och när saker och ting tröttar ut. Och när det ger energi. Några exempel från de närmaste dagarna.
 
Superseg i kroppen, släpar mig ändå ut i skogen i sakta mak. Hittar en svamp. Oj vad många svampar, undrar om man kan äta dessa? Jag plockar och njuter av skogsturen. Det börjar regna, söker skydd under en gran och blir sittande där en bra stund. Superskönt! Efter turen känner jag mig piggare än innan. Jag har lärt mig ett nytt trick på linan, typ. Varit ute i skogen ganska mycket senaste tiden. Plockat svamp och lingon. Det är verkligen en underbar skatt vi har! Vitmossan är som sköna mjuka fuktiga berg när man studerar närmare. 
 
 
 
Föreläsning om hormoner med Therese Renåker igår kväll. Jag vill gå. Jättegärna. Vågar jag prova? Vad kommer det att kosta, ja i energi alltså. Hur kommer jag att må efteråt. Kvällsföreläsning, jag är ofta piggast på förmiddagen, och seg all annan tid. Vill jag hänga med på restaurang efteråt. Vågar jag? Vad kommer det att kosta, ja alltså energimässigt igen. Svårt att veta i förväg. Jag tar risken, vill gärna ämnet intresserar mig, har hört att hon är bra föreläsare. Laddar på dagen, ser till att inte ta så mycket ansvar i hushåll, sover middag. Gör sånt som jag inte behöver tänka så mycket under dagen innan. Tar med mig mina bose hörlurar som jag använder som hörselkåpor till föreläsningen. Mycket surr innan föreläsningen börjar, sätter på lurarna för att ta bort ljud, nej jag lyssnar inte på något, bara dämpar ljuden. Ställer mig i ett hörn för att skala av intryck. Det går bra, jag klarar att vara pigg och lyssnar intresserat! Fick lära mig massor av intressant om hur hormonerna fungerar i kroppen, att Alvedon är rena giftet för oss, en veckas rekommenderad maxdos av Alvedon gör att leverfunktionen halveras, att mjukplast påverkar oss mycket negativt hormonmässigt. Ja, detta hade jag ju hört innan, men nu förstår jag lite mer hur. Bra att jag precis införskaffat glasformar att förvara matrester i istället för alla plastlådor. 
Hur hormonella preventivmedel skadar vår naturliga hormonbalans och den tillsammans med andra störningar leder till allvarliga sjukdomar eftersom det sätter vårt viktiga hormossystem ur balans. Och att när det är störningar på hormonssytemet så blir det liksom kortslutning och leder till felsignaler i kroppen. ( Haha, ja, det är ju  därför jag använder hörselkåporna, alla ljud är ju starkare som utmattad.) Att oekologisk broccoli är superdåligt. Och att det är omöjligt att skydda sig mot alla gifter, dock att man aktivt kan som konsument göra sitt bästa genom att välja aktivt. 
 
Sen middag med några från föreläsningen. Lurar på. Supertrevligt och intressant middagssällskap! Det går bra, jag klarar att fokusera utan att det blir för mycket. 
Idag, dagen efter är jag dock tokförkyld, trött men glad. Sov och vila, yogat i Kvarnen, det är verkligen en toppenplats att yoga på. Det ger så mycket att yoga just där.
Hoppas att jag är piggare imorgon. Men det var ändå värt att gå eftersom det också var så positivt att lära mig det nya, och vara lite social, det hör inte till vardagen direkt att se andra människor, och att det gav glädje!  
 
 
Alltså, hur härligt var inte detta! På väg till vårt lunchställe plockade vi kantareller. Helt nyskördade stekte vi dem över öppen eld i skogen. Inget är godare än att äta i skogen. Kolbullar och nystekta kantareller. Kolbullar gjorde jag med teff/ boveteblanding, ägg och vatten. Det funkade, magen blev inte uppblåst. 
 
 
 Av: Sofie Broström
 

Kurera har publicerat en artikel om hur kopparspiralen orsakar obalanser

I tidningen KURERA nummer 4 har Martina Johansson intervjuats angående kvinnohormoner i obalans. Hon förklarar där hur det kommer sig att kopparspiralen skapar obalanser i kroppen på ett mycket bra och förståeligt sätt. I artikeln så känner jag igen de flesta av de problem som medföljer. Jag hoppas innerligt att detta kommer till vetskap hos vanliga sjukvården snart. 
 
Hon skriver:
"Jag kan inte med bästa vilja i världen få kopparspiralen till ett hälsosamt och bra alternativ."
Citerat Martina Johansson
 
Citat från artikeln:
 
"Överdrivet mycket koppar i kroppen ökar också risken för utbrändhet då man är sämre rustad för att hantera stress. Stress gör att både magnesium och zink används upp av kroppen och då ökar kopparnivåerna ännu mer." Check utmattningssymdrom.
 
Check magnesiumbrist!
Detta förklarar varför jag fick restless legs, och detta var så tydligt kopplat till lågt magnesium för ryckningarna i benen försvann direkt när jag tog magnesium, och när jag glömde så kom de tillbaka. Särskilt när jag tränade mycket, jag var Zumbatränare fram tills juni förra året, då kroppen inte längre orkade.
 
Känna sig sjuk efter träningspass, check!
 
 
Har tidigare skrivit om åtgärder jag vidtagit, såsom att städa upp i kosten. Detta har jag gjort stegvis då det är en stor omställning, särskilt när man är trött och inte orkar göra annat än, ingenting. Jag började med att ta bort bröd och pasta eftersom detta gjort att min mage blåst upp sig som en ballong, beroende på att candida trivs i kopparkroppar. ( Tex så har många med kopparspiral svamp i underlivet som inte går över förrän spiralen är urtagen.)  Så jag har blivit känslig för en hel massa olika mat som jag förut kunde äta. 
 
 
Tidningen finns att hämta här. Jag har fotat och klistrat in artikeln här. Kanske lägger Kurera så småning upp den på sin hemsida också. 
 
 
 
 
 
 

Mycksjön

 
Min favoritbadplats i många kategorier. En mindre skogssjö i Medelpad. 
 
Så lugnt, fridfullt, en plats att hämta energi från skogens djup. Skissade snabbt upp den en kväll när barnen och morfar skulle fiska. Det var himla härlig kväll, precis lagom temperatur att stå ute och bara njuta av kvällen. Detta är den sjö jag badat i hela min uppväxt. 
 
 Nu ståendes en bit av den andan i mitt hem, äntligen lyckades jag få upp tavellisten som stått i sju år och väntat på upphängning! Tavellist är bra, där kan alster få stå på tork.
 
Målning ger mig ro, när jag målar tänker jag inte på andra måsten, utan tiden bara går. Idag hade jag en helt fantastisk dag vid staffliet, regnet hällde ned utanför, lyssnade på pianomusik, tände ljus, en varm filt, pensel och staffli. Så härligt!