Gå på lina

 
Att vara utmattad är liksom att gå på lina, en balansgång för att hålla sig på linan. Från början var det svårare, nu börjar jag ha lite koll på hur jag klarar att gå. Men det är inte lätt avvägning alla gånger. Vad ger energi, vad klarar jag, och vad kommer det att kosta. Alltså hur kommer jag att må efteråt. Jag känner ganska bra nu ändå när det säger stopp, ( om jag jämför med för ett år sedan) och när saker och ting tröttar ut. Och när det ger energi. Några exempel från de närmaste dagarna.
 
Superseg i kroppen, släpar mig ändå ut i skogen i sakta mak. Hittar en svamp. Oj vad många svampar, undrar om man kan äta dessa? Jag plockar och njuter av skogsturen. Det börjar regna, söker skydd under en gran och blir sittande där en bra stund. Superskönt! Efter turen känner jag mig piggare än innan. Jag har lärt mig ett nytt trick på linan, typ. Varit ute i skogen ganska mycket senaste tiden. Plockat svamp och lingon. Det är verkligen en underbar skatt vi har! Vitmossan är som sköna mjuka fuktiga berg när man studerar närmare. 
 
 
 
Föreläsning om hormoner med Therese Renåker igår kväll. Jag vill gå. Jättegärna. Vågar jag prova? Vad kommer det att kosta, ja i energi alltså. Hur kommer jag att må efteråt. Kvällsföreläsning, jag är ofta piggast på förmiddagen, och seg all annan tid. Vill jag hänga med på restaurang efteråt. Vågar jag? Vad kommer det att kosta, ja alltså energimässigt igen. Svårt att veta i förväg. Jag tar risken, vill gärna ämnet intresserar mig, har hört att hon är bra föreläsare. Laddar på dagen, ser till att inte ta så mycket ansvar i hushåll, sover middag. Gör sånt som jag inte behöver tänka så mycket under dagen innan. Tar med mig mina bose hörlurar som jag använder som hörselkåpor till föreläsningen. Mycket surr innan föreläsningen börjar, sätter på lurarna för att ta bort ljud, nej jag lyssnar inte på något, bara dämpar ljuden. Ställer mig i ett hörn för att skala av intryck. Det går bra, jag klarar att vara pigg och lyssnar intresserat! Fick lära mig massor av intressant om hur hormonerna fungerar i kroppen, att Alvedon är rena giftet för oss, en veckas rekommenderad maxdos av Alvedon gör att leverfunktionen halveras, att mjukplast påverkar oss mycket negativt hormonmässigt. Ja, detta hade jag ju hört innan, men nu förstår jag lite mer hur. Bra att jag precis införskaffat glasformar att förvara matrester i istället för alla plastlådor. 
Hur hormonella preventivmedel skadar vår naturliga hormonbalans och den tillsammans med andra störningar leder till allvarliga sjukdomar eftersom det sätter vårt viktiga hormossystem ur balans. Och att när det är störningar på hormonssytemet så blir det liksom kortslutning och leder till felsignaler i kroppen. ( Haha, ja, det är ju  därför jag använder hörselkåporna, alla ljud är ju starkare som utmattad.) Att oekologisk broccoli är superdåligt. Och att det är omöjligt att skydda sig mot alla gifter, dock att man aktivt kan som konsument göra sitt bästa genom att välja aktivt. 
 
Sen middag med några från föreläsningen. Lurar på. Supertrevligt och intressant middagssällskap! Det går bra, jag klarar att fokusera utan att det blir för mycket. 
Idag, dagen efter är jag dock tokförkyld, trött men glad. Sov och vila, yogat i Kvarnen, det är verkligen en toppenplats att yoga på. Det ger så mycket att yoga just där.
Hoppas att jag är piggare imorgon. Men det var ändå värt att gå eftersom det också var så positivt att lära mig det nya, och vara lite social, det hör inte till vardagen direkt att se andra människor, och att det gav glädje!  
 
 
Alltså, hur härligt var inte detta! På väg till vårt lunchställe plockade vi kantareller. Helt nyskördade stekte vi dem över öppen eld i skogen. Inget är godare än att äta i skogen. Kolbullar och nystekta kantareller. Kolbullar gjorde jag med teff/ boveteblanding, ägg och vatten. Det funkade, magen blev inte uppblåst. 
 
 
 Av: Sofie Broström
 
1 Sandra Rosén Dahlgren:

skriven

Verkar som en jätte intressant föreläsning! Visste inte att man kunde ha utmattning som diagnos (antar att det är en diagnos på det sättet du skriver). Jag har stora problem att ta mig igenom vardagen, är trött jämt och sover mycket, har väldigt svårt att hitta en balans, undrar ifall jag har nåt liknande? Ska undersöka saken tror jag! Tack för att du gjorde mig uppmärksam på detta! :) Fina bilder också!

Svar: Hej Sandra! Ja, det var verkligen superintressant. Sätter allt som vi lärt oss på spel. Men det är ju logiskt egentligen. Man kan ju inte tanka en bil med fel bensin, och inte våra kroppar heller. Bra att du sover när du är trött, det är jätteviktigt att du tillåter dig det.
Jag har fått upp ögonen på att min utmattning är resultat av att jag använt kopparspiral genom att jag har en vän som jobbar som kostrådgivare. Kanske har du något som specifikt ordnat oreda för dig. Om kopparspiralförgiftningen kan du läsa om i min blogg, har skrivit mina symtom bla. Och att jag av kopparen blivit mer känslig av stress. Jag har en diagnos, utmattningssymdrom. Men, jag tror inte att det är endast psykiskt, utan att det hänger på så många saker. I mitt fall så har kopparen ställt till det, skapat obalanser, vilket också skapat oreda i mitt huvud, mina tankar, lyckohormoner. I dagens samhälle utsätter vi oss för gifter, syntetiska hormoner p-piller, mjukplast, medicinering, stressande kost socker, mjöl etc.) och detta kan kroppen till slut inte hantera. Och när jag pressat mig med stress, mat som inte ger tillräcklig näring, för lite av återhämtning, sådant som ger just mig kraft ( detta är ju individuellt från person till person), då har stora obalanser uppstått. Vi får så fel information, vi äter så fel många gånger så att kroppen inte får de mineraler som den behöver, tex saknar de flesta d-vitamin, magnesium, jod. Men, det jobbiga är att vi själva måste vara detektiver och ta reda på själva hur ändring behöver göras, det är ju också individuellt hur man lever. Men tycker definitivt du ska söka hjälp, och läsa på, om du känner onormal trötthet, för det är inte normalt att vara så trött, det är inte alls kul och det blir inte bättre om ingen förändring i levnadssättet sker. Men mitt råd är sök den alternativa vägen, kostrådgivare, homeopati etc. Den vanliga sjukvården kan inte hjälpa till med mycket. Var bor du, kanske jag kan rekommendera någon som jag tror kan hjälpa.
Att hjälpa andra är anledningen varför jag skriver i bloggen så jag är glad om du känner att du fått upp ögonen för detta. Jag vill att fler ska förstå att endast vila inte är lösningen, även om det också förstås behövs.
Om du får chansen, lyssna på föreläsningar.
Kram, och lycka till! / Sofie
Sofie Broström

2 Sandra Rosén Dahlgren:

skriven

Hej! Ja det är ju logiskt :). Det är lite läskigt, man tror ju oftast på det man har lärt sig som liten/ung, men man borde nog stanna upp lite då och då och tänka efter om det verkligen är rätt, tider förändras och man lär sig mer. Ja det är jätteskönt när jag får sova men problemet är bara att det är för mycket och förstör för mig, missar så mycket :/.

Usch vad jobbigt med kopparspiralförgiftning, jag har aldrig använt spiral själv men skulle behöva ett alternativt preventillmedel eftersom att jag inte våga äta p-piller på grund av blodproppsrisken. Det verkar inte finas något (långverkande) preventillmedel som är riktigt säkert för en :/..

Ja, jag tycker att det är en himla röra allting, så svårt att veta hur man ska göra med allting. Ex vaccinera sig eller inte, äta medicin eller inte plus alla kost och produkt frågor.. Det gäller väl att hitta en balans, men är svårt tycker jag.

Jag har ju diagnos depression vilket för med sig en hel del trötthet, men känner som att det kanske är snäppet mer trötthet och orkeslöshet jag har ändå som kanske beror på annat, men även det är ju svårt att veta...

Äter mycket mediciner och äter extra vitaminer, för att en del nivåer va så väldigt låga, äter mycket grönsaker och så också för att försöka få i mig vitaminer mer naturligt.

Som du skriver så är ju mycket individuellt också och man måste va dektektiv, känns så stort, rörigt och tills slut tvivlar jag typ på allting i stället.

Jag har hört lite om "den alternativa sjukvården" och det intresserar mig, men problemet är dock att det ofta är väldigt dyrt :/. Men det kanske har förändrats? Vet du om det finns tjänster inom det som går på högkostnadskortet? Å ja, du får gärna rekommendera någon om du känner till någon här i Stockholm där jag bor :)!

Tack för att du skrev ett så utförligt och fint svar! Hoppas att du inte känner att jag lägger en massa saker på dig med denna text, vill bara skriva av mig lite och kasta ut funderingar och känslor, hoppas att det är okej! Jag ska titta närmare på föreläsningens tider och sånt :). Tack så mycket för din tid och ditt svar, lycka till med din kamp och resa du med <3! Kram

Svar: Hej Sandra, Ursäkta att jag inte svarat, brukar få aviseringar om inlägg men det hade jag inte fått denna gång. Ja, alternativvården är dyr, tyvärr, och finns inte mig veterligen något sätt att komma undan där.. Andra länder verkar ha integrerat alternativvård bättre än i Sverige, så kanske i framtiden.
Jag följer en grupp som heter Alternativmedicinsk rådgivning AMR på Facebook, där kan man hitta terapeuter i sin närhet. Jag bor i södra Dalarna så har inte koll på Stockholm. Man kan också söka på deras sida, och det är bara utbildade terapeuter som svarar, så det kan ju vara en start att börja med. De har också en lista på utbildade terapeuter.

Länk till gruppen här: https://www.facebook.com/groups/alternativmedicinskradgivning/?ref=br_rs

Kram!
Sofie Broström

Kommentera här: